Hoe word je een freelance schrijver zonder ervaring (2023)

Besloten om freelance schrijven te proberen? Het is een geweldig optreden - met de juiste klanten en vaardigheden kun je als freelanceschrijver zoveel werken als je wilt, waar je maar wilt, wanneer je maar wilt. En een van de belangrijkste voordelen van freelance schrijven is dat je niet naar de universiteit hoeft te zijn gegaan of een bepaald diploma hoeft te hebben om het te doen.

Maar het vinden van freelance schrijfopdrachten zonder ervaring is makkelijker gezegd dan gedaan. Maak je geen zorgen als je je in die moeilijke fase bevindt waarin je hebt besloten een freelance schrijfcarrière te beginnen, maar niet weet waar je heen moet om klanten te vinden - of hoeveel je ze in rekening moet brengen. Elke schrijver moest op een gegeven moment hetzelfde doormaken.

In deze gids hebben we alle informatie verzameld die je nodig hebt om een ​​succesvolle carrière als freelanceschrijver op te bouwen, van het opbouwen van je portfolio tot het binnenhalen van je eerste klanten en het verbeteren van je schrijfvaardigheid.

Wat is freelance schrijven precies?

Als u op zoek bent naar freelance schrijfopdrachten op instapniveau, is het belangrijk om specifiek te zijn over wat u zoekt. Kort gezegd, freelance schrijven is het werk van een zelfstandige - een freelancer - die geld verdient door artikelen, whitepapers, blogs en andere op tekst gebaseerde inhoud voor een of meer klanten te schrijven. Vaak werken freelancers vanuit thuiskantoren, coffeeshops of coworking-ruimtes.

{{auteur}}

Hoewel sommige taken per uur kunnen worden betaald, worden freelanceschrijvers normaal gesproken betaald op basis van de hoeveelheid werk die ze voor een klant doen. Soms betekent dat een prijs instellen voor elk geschreven woord of voor een bepaald aantal wekelijkse artikelen.

Klanten huren freelanceschrijvers in om inhoud te creëren over een groot aantal onderwerpen. Sommige freelancers houden vast aan bepaalde niche-onderwerpen of vakgebieden waar ze veel ervaring mee hebben, vaak omdat ze door hun expertise een hoger tarief voor hun werk kunnen vragen.

Een groot deel van de succesvolle freelanceschrijvers zijn echter generalisten die snel leren over en schrijven over onbekende onderwerpen in overeenstemming met de behoeften van hun klanten.

Hoewel een groot deel van de freelancers zelf naar klanten zoekt en er contact mee opneemt, is het vinden van freelance schrijfopdrachten voor beginners tijdrovend en zijn de uren die worden besteed aan het zoeken naar nieuwe bronnen van werk onbetaald.

Om deze reden wenden veel freelancers zich tot schrijfbureaus zoalsElf schrijven. Bij Eleven koppelen we schrijvers aan klanten die hun specifieke expertise nodig hebben.

Zelfs als je nog geen eerdere professionele schrijfervaring hebt, kunnen we je helpen je vaardigheden te ontwikkelen terwijl je een concurrerend tarief verdient voor het werk dat je doet. Elf partners met een breed scala aan klanten, zodat de freelance schrijvers die we inhuren altijd zoveel werk hebben als ze nodig hebben.

Hoeveel kunnen freelance schrijvers verdienen?

Volgens informatie gepubliceerd door deAmerikaanse bureau voor arbeidsstatistieken, verdienden schrijvers en auteurs in de VS in 2019 een gemiddeld tarief van $ 63.200 per jaar, gemiddeld $ 30,40 per uur. Die stat heeft echter betrekking op zowel freelancers als betaalde schrijvers, die doorgaans meer ervaring hebben en beter worden gecompenseerd.PayScale. comschat dat freelanceschrijvers gemiddeld $ 23,90 per uur verdienen, wat waarschijnlijk een nauwkeuriger cijfer is.

In het begin kan het een echte uitdaging zijn om als freelanceschrijver zonder ervaring een fatsoenlijk loon te verdienen. Zodra u echter uw eerste reeks freelance schrijfopdrachten binnenhaalt en een portfolio samenstelt, gaat het zeker beter. Wanneer u de waarde van uw werk aan klanten begrijpt en kunt aantonen, kunt u uw schrijven beter afstemmen op een doelgroep en hogere tarieven verdienen.

Als u, zoals de meeste freelancers, per woord rekent, zullen twee kernfactoren bepalen hoeveel u verdient: de snelheid waarmee u schrijft en uw onderhandelde tarief.

Hoewel het produceren van sommige soorten inhoud gewoon langer duurt dan andere, zal uw schrijfsnelheid na verloop van tijd zeker toenemen. Als schrijver zonder ervaring kan het je een uur kosten om 200 woorden te schrijven en te bewerken voor een eenvoudige blog. Na een paar maanden zou je echter wel eens 500 of 600 woorden per uur kunnen halen.

Tarief per woord varieert daarentegen van klant tot klant en verandert afhankelijk van het soort schrijven dat u doet. Recensies en blogs zijn bijvoorbeeld vaak eenvoudig te schrijven en zijn per woord niet zoveel waard als complexe opiniestukken voor grote nieuwswebsites.

Het gemiddelde loon voor freelance schrijven verandert ook dramatisch in de loop van de tijd. Om te zien wat schrijvers vandaag verdienen, bekijk deWie betaalt schrijverswebsite. Dit is een gratis bron waar freelancers anoniem rapporteren over wat ze van verschillende klanten hebben verdiend. Je zult zien dat sommige organisaties meer dan $ 1 per woord betalen voor extreem gespecialiseerde inhoud, terwijl andere $ 0,04 betalen voor eenvoudige blogstukken.

Een andere nuttige bron van informatie is The Freelancer Rates Database gepubliceerd doorInhoudelijk.

Wat heb je nodig om freelance tekstschrijver te worden?

Een van de redenen dat de freelance-industrie zo goed als booming isvier miljoen mensenin de VS tussen 2014 en 2019 op freelance werk is overgestapt – is dat je geen specifieke ervaring of opleiding nodig hebt om freelanceschrijver te worden.

Zolang je de taal waarin je schrijft goed beheerst, klaar bent om over nieuwe onderwerpen te leren en gemotiveerd bent om klanten te bereiken, heb je alleen een laptop en een internetverbinding nodig.

Als u echter op zoek bent naar freelance schrijfopdrachten op instapniveau, is veerkracht een ander ding dat u nodig heeft. Van alle verhaal- en artikelpitches die u maakt, is de kans groot dat u iets hoort van een relatief klein percentage van de klanten. Je mag niet verwachten dat meer dan 10% van de e-mails die je verstuurt, leidt tot betaald werk.

Dit zal zeker verbeteren naarmate u beter wordt in het afstemmen van uw schrijfvoorstellen en portfolio op potentiële klanten, maar eerst is het belangrijk om niet ontmoedigd te raken door afwijzingen.

10 manieren om freelance te schrijven zonder ervaring

Vraag je je af hoe je aan het schrijven komt? Om u te helpen uw eerste betaalde artikelen binnen te halen, hebben we de volgende tien stappen samengesteld. Als je je hieraan houdt, zul je zeker interessante freelance-mogelijkheden vinden, zelfs als je nog nooit meer dan een paar honderd woorden hebt geschreven.

1. Schrijf voorbeelden

Telkens wanneer mij wordt gevraagd hoe ik aan de slag kan met freelance schrijven, raad ik altijd aan om een ​​portfolio met schrijfvoorbeelden samen te stellen. Je kunt dit vullen met elk geschrift dat je bij de hand hebt, zoals academische essays, maar vooral als je nog niet eerder professioneel hebt geschreven, kun je het beste een handvol voorbeelden schrijven in een vergelijkbaar formaat als de stukken die je van plan bent. pitchen.

Zelfs als ze slechts een vluchtige blik werpen, kan een potentiële klant worden gewonnen door het feit dat u hem een ​​portfolio stuurt. Het hebben van een selectie van voorbeelden laat meteen zien dat je in staat bent om door te gaan met elk werk dat je pitcht.

2. Zoek een schrijfbureau om u te ondersteunen

Als freelanceschrijver was de beste beslissing die ik nam om via een bureau te gaan werken - hierdoor kon ik veel van de groeipijnen overslaan waarmee nieuwe schrijvers doorgaans te maken krijgen bij het starten van hun carrière.

Een van de moeilijkste onderdelen van een carrière als freelanceschrijver is het vinden van werk. Met een bureau alsElf schrijven, wordt klantbereik grotendeels voor u afgehandeld - de enige gesprekken waaraan u hoeft deel te nemen, zijn die met betrekking tot de inhoud die u is gevraagd te schrijven. U hoeft geen kostbare tijd te verspillen met bieden op werk of het pitchen van verhalen.

Het andere geweldige aan werken via een schrijfbureau is dat je samenwerkt met ervaren redacteuren die je kunnen helpen je schrijfvaardigheid in de loop van de tijd te verbeteren. Zelfs als je er zeker van bent dat je een goed essay kunt maken, vereist professioneel schrijven dat je je aanpast aan een geheel nieuwe schrijfstijl, dus samenwerken met iemand die al een tijdje in het vak zit, is een kans van onschatbare waarde.

3. Start een blog

Een eenvoudige manier om uw schrijven online te krijgen, is door een blog te starten. Dit is een geweldige kans om uw kennis en meningen over een bepaald onderwerp waarover u professioneel wilt schrijven aan te scherpen. Wat meer is, als je genoeg volgers krijgt, kun je overwegen om geld te verdienen met je werk via advertenties.

Laat je niet intimideren door het vooruitzicht dat je zelf een website moet bouwen. Tegenwoordig kan iedereen met extreem betaalbare webhosting en gebruiksvriendelijke pakketten voor het bouwen van websites een professioneel ogende website of WordPress-blog maken met een zeer beperkt budget. Je kunt er ook meteen induiken door artikelen op je LinkedIn-profiel te publiceren.

4. Schrijf voor vrienden en familie

Oefening baart kunst, en alle schrijfervaring is iets waard. Een van de gemakkelijkste manieren om uw schriftelijke communicatieve vaardigheden te verbeteren, is door inhoud te maken voor de mensen om u heen. Probeer ondernemers die je kent te werven en bied aan om content voor hen te maken tegen een kortingstarief, of schrijf over iets persoonlijkers - wat je hebt uitgespookt, je mening over actuele gebeurtenissen of een meer gespecialiseerd onderwerp.

Beginnen met een klein en vertrouwd publiek zal je helpen om je meer op je gemak te voelen bij het opstellen van je stukken, en het is een geweldige manier om feedback op je werk te krijgen.

5. Netwerk met andere freelanceschrijvers

Zoals ze zeggen, het gaat er niet om wat je weet, maar wie je kent. Volgens sommige studies, tot85% van de banenworden gevuld via netwerken. Het gebruik van uw connecties is net zo belangrijk in de freelance schrijfindustrie als elke andere.

Contact opnemen met een contactpersoon die als freelanceschrijver werkt, is een geweldige manier om nieuwe kansen te vinden - een meer ervaren schrijver kan u wijzen op nuttige bronnen die hij in het verleden heeft gebruikt en u feedback geven over uw portfolio, en zij misschien zelfs in staat zijn om klanten aan u door te geven als ze te veel op hun bord hebben.

Als u geen freelanceschrijvers in de echte wereld kent, kunt u in plaats daarvan misschien contacten leggen via sociale media. In slechts een paar minuten zoeken op Facebook vindt u duizenden vacaturesites die regelmatig worden bijgewerkt. Geen zin om direct contact op te nemen? Voeg vervolgens enkele contentmarketeers toe aan uw netwerk en krijg een idee van het soort content dat ze naar buiten brengen.

6. Ga aan de slag met een inhoudsnetwerk

Een van de grootste internetmediarevoluties die we de afgelopen jaren hebben gezien, is de verspreiding van inhoudsnetwerken. Kortom, dit zijn enorme netwerken van websites die grote hoeveelheden content nodig hebben over uiteenlopende onderwerpen. Drie van de bekendste contentnetwerken, ook wel 'content mills' genoemd, zijn Demand Studios, VeryWell en Writing Bunny.

Inhoudsnetwerken en inhoudsmolens genereren vaak inkomsten via advertenties of gelieerde links, en ze hebben een verbijsterende hoeveelheid originele woorden en artikelen nodig om te werken. Bijgevolg zijn ze een van de meest consistente bronnen van werk voor freelanceschrijvers en een geweldige plek om te beginnen met zoeken naar klanten die nieuwe schrijvers nodig hebben.

7. Herzie en vernieuw uw grammatica

Als freelanceschrijver moet je schrijven met een helderheid en precisie die niet nodig is in de meeste op tekst gebaseerde gesprekken die je dagelijks online voert. Daarom, als je probeert uit te zoeken hoe je als freelancer kunt beginnen met schrijven, is een van de eerste dingen die je moet doen, je grammatica opfrissen en ervoor zorgen dat je geen duidelijke blunders maakt in je portfolio of bij het pitchen voor klanten. . In deElf schrijfkennisbank, kunt u handleidingen vinden om u te helpen de toon, nauwkeurigheid en inhoud van uw werk te verbeteren.

8. Leer meer over SEO

In 2020 is een van de meest verhandelbare eigenschappen die u als freelanceschrijver kunt hebben, praktische kennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO). Dit is in wezen de kunst om alle artikelen die u schrijft op nummer één te krijgen op de zoekpagina's van Google.

Bij Eleven zijn we experts in precies dat doen, en we hebben zelfs een paar handige tips gepubliceerd om je te helpenverbeter je SEO-vaardigheden. Als je nog nooit van SEO hebt gehoord, zoek dan naar een volledige videocursus over het onderwerp - er zijn tal van geweldige gidsen beschikbaar.

9. Koud veld grotere sites

Je kunt je freelance schrijfcarrière naar een hoger niveau tillen door contact op te nemen met organisaties waarmee je nog nooit eerder hebt gewerkt en hun verhalen te pitchen, zelfs als ze geen reclame maken voor freelance schrijffuncties.

Dit staat bekend als koud pitchen. Hoewel het misschien intimiderend lijkt dan het gebruik van een freelance marktplaats zoals Upwork, wat heb je te verliezen als je wordt afgewezen door een mediaorganisatie of -bedrijf waarmee je geen eerdere band hebt?

Succesvol koud pitchen vereist een goed begrip van de inhoudsvereisten van een bedrijf; doe eerst je onderzoek, en dit kan leiden tot lucratieve en opwindende kansen.

10. Zoek een stabiele werkplek

Iedereen reageert anders op afleiding, maar het lijdt geen twijfel dat schrijven focus vereist. Een ander kernonderdeel van succesvol freelance schrijven is het vinden van het soort omgeving en apparatuur die uw productiviteit verhogen.

Dit kan zo simpel zijn als een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking of zo grandioos als een duur coworking-locatielidmaatschap. Met een goede bureaustoel en een rustige omgeving ben je waarschijnlijk veel productiever dan op de bank.

Laatste gedachten

Freelance schrijven is niet een levensstijl die voor iedereen werkt, maar door dit artikel te lezen en jezelf te informeren over de branche, kun je snel bepalen of dit het juiste optreden voor jou is. Voor de beste resultaten bij het pitchen van je eerste artikelen, vergeet niet de eenvoudige stappen te volgen die we hierboven hebben beschreven.

Ik laat je achter met een afscheidsadvies. Onthoud dat u, terwijl u uw freelance schrijfcarrière start, uw ogen open moet houden voor mogelijkheden om te schrijven over onderwerpen waarin u oprecht geïnteresseerd bent en waar u om geeft. Dit is de beste manier om freelance schrijfwerk van een langzame sleur om te zetten in een opwindende activiteit die je graag goed wilt doen.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Velia Krajcik

Last Updated: 25/05/2023

Views: 6170

Rating: 4.3 / 5 (54 voted)

Reviews: 93% of readers found this page helpful

Author information

Name: Velia Krajcik

Birthday: 1996-07-27

Address: 520 Balistreri Mount, South Armand, OR 60528

Phone: +466880739437

Job: Future Retail Associate

Hobby: Polo, Scouting, Worldbuilding, Cosplaying, Photography, Rowing, Nordic skating

Introduction: My name is Velia Krajcik, I am a handsome, clean, lucky, gleaming, magnificent, proud, glorious person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.