Voordat u aan de slag gaat
Je hebt geen formele opleiding nodig om een cursus te volgen of een boek te lezen om freelanceschrijver te worden. Alles wat je nodig hebt is een goed begrip van taal, spelling en grammatica. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs de Engelse taal. U kunt een freelanceschrijver worden in bijna elke taal die de mens kent. Uw spelling en grammatica moeten echter ongelooflijk nauwkeurig zijn in welke taal u ook kiest.
Je moet ook de wens hebben om een verhalenverteller te zijn en informatie te delen, want dat is wat een schrijver probeert te doen. Je hoeft geen romanschrijver te zijn of geweldige fictiewerken te willen maken, maar in de kern is elk schrijven het vermogen om een verhaal goed te vertellen.
Wat is een freelance schrijver?
Dus wat is een freelance schrijver? Welnu, overal waar je geschreven woorden ziet, kunnen ze door een freelanceschrijver zijn geschreven. Freelance betekent simpelweg dat je niet voor één bedrijf in-house werkt. Tegenwoordig is schrijver zijn niet hetzelfde als gepubliceerd worden in tijdschriften of proberen de volgende George R R Martin te zijn.
Zelfs de woorden die worden gebruikt om producten op een online site te beschrijven, kunnen zelfs door een freelanceschrijver zijn gemaakt. Hier zijn enkele voorbeelden van inhoud die u als freelancer kunt maken:
- Contentmarketing
- Productbijschriften
- Onderschriften op sociale media
- Blogs
- Artikelen/kenmerken
- SEO
- Verkoopexemplaar in lange vorm
- EDM's (e-mail)
- Sales funnel/drip campagnes
- Advertenties van onroerend goed
- Webkopie/kopie van bestemmingspagina
- Advertentie kopiëren
- Casestudy's/whitepapers
- Sollicitatiegesprekken
- Spookschrijven
- B2B
- Technologie
- Romans
- Tijdschriften
- Bewerken
- persberichten
- Advertenties
Zes stappen om freelanceschrijver te worden
Selecteer een niche
Dit kan een niche-inhoudstype of een niche-onderwerp zijn. Of allebei. Zoals we al vaker hebben vermeld, is het selecteren van een niche erg belangrijk. Een breed net uitwerpen levert hoogstwaarschijnlijk niet meer werk op. In feite komen degenen die beweren een expert te zijn op veel gebieden vaak onoprecht over.
Dit wil niet zeggen dat je niet een paar expertisegebieden of een paar schrijfstijlen kunt hebben waar je beter in bent. Maar verschillende soorten schrijven vereisen verschillende vaardigheden. Het schrijven van boeiende en overtuigende verkoopteksten in lange vorm is bijvoorbeeld heel anders dan het maken van de 25 tekens van Facebook-tekst en de kop van een videoadvertentie om een klant te laten doorklikken. En hoewel vergelijkbare technieken kunnen worden toegepast, verschilt het schrijven van e-mailmarketingcampagnes voor een schoonheidsproduct enorm van die voor B2B-technologiebedrijven.
Maak een blog of website
Tenzij je een diepgaande schrijfcarrière hebt die tientallen jaren beslaat, moet je online zichtbaar zijn. Ongeacht hoe u denkt over verschillende sociale netwerken of zoekmachines en de manier waarop ze gegevens verzamelen als u geld wilt verdienen als freelanceschrijver, mensen moeten u kunnen vinden. Zonder per ongeluk uw visitekaartje tegen te komen, gaan ze op internet naar u op zoek.
Een blog of website is de beste manier om dit te doen en deze zijn tegenwoordig ongelooflijk eenvoudig op te zetten, zelfs zonder veel technische kennis.
Houd de URL zo eenvoudig mogelijk, omdat dit u zal helpen om op de eerste SERP (zoekmachine resultatenpagina) te verschijnen. Als u onder uw eigen naam handelt, is 'www.YourNameFreelanceWriter.com' het beste, indien beschikbaar.
Op uw website kunt u uw vaardigheden en diensten verkopen. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat u uw tarieven vermeldt, maar u bent van harte welkom als u deze heeft ingesteld. Leg uw passie voor uw niche uit en geef duidelijke contactgegevens.
U kunt uw website ook gebruiken om uw eerdere werk te laten zien.
Maak een portfolio of schrijfvoorbeelden
Elke schrijver moet zijn stijl aan nieuwe klanten kunnen demonstreren. Je schrijfstijl past niet bij iedereen en dat is maar goed ook, want het betekent dat je je beste werk kunt doen voor degenen die dat wel doen. Als u een portfolio of voorbeelden van uw schrijven direct beschikbaar heeft voor potentiële klanten om te lezen, worden degenen voor wie u geen goede kandidaat bent, snel verwijderd. Dit scheelt iedereen tijd.
Het maken van een portfolio betekent ook dat u geen tijd hoeft te verspillen aan het verzamelen van uw eerdere werk wanneer iemand om voorbeelden op een bepaald gebied vraagt. Het is allemaal bij de hand en op een handige manier gepresenteerd. Potentiële klanten geven de voorkeur aan een snel en professioneel antwoord.
Als je een beginner bent in het veld en niets hebt gepubliceerd om je werk te demonstreren, is dat prima. U kunt nog steeds schrijfvoorbeelden maken. Dit zijn voorbeelden van uw werk die uw niches, vaardigheidsniveau en schrijfstijl benadrukken. Het is belangrijk om te vermelden dat dit schrijfvoorbeelden zijn en geen werk fabriceren voor echte merken zonder hun toestemming om dit te doen.
Als u echter schrijfvoorbeelden voor een merk maakt (zonder ze te publiceren), kunt u contact opnemen met het bedrijf en uw inhoud of ideeën pitchen.
Begin met pitchen
Als je eenmaal een freelanceschrijver bent geworden, stopt het pitchen nooit. Hier neem je contact op met klanten om je interesse te tonen in hun beschikbare functies of om te laten zien hoe jij denkt dat jouw werk hen ten goede kan komen.
Als je het koud hebt, d.w.z. je hebt nog nooit met dit bedrijf gewerkt, is het essentieel dat de kernboodschap van je pitch is wat jij voor hen kunt doen, niet wat zij voor jou kunnen doen. Laat ze zien dat je hun bedrijf of hun publiek begrijpt. Houd er rekening mee dat het misschien niet goed wordt ontvangen als u een bedrijf gewoon alle dingen laat zien waarvan u denkt dat ze het verkeerd doen. Leiden met positiviteit.
Je kunt jezelf ook positioneren op vacaturesites en je passies en vaardigheden uitleggen als een soort brede pitching.
Vacaturebanken
Vacaturesites zijn een goede plek om zichtbaar te zijn voor potentiële nieuwe klanten. Ze fungeren als een virtueel wervingsbureau dat freelancers op zoek naar werk en bedrijven op zoek naar freelancers samenbrengt.
Het is belangrijk om professionele vacaturesites te vinden. Hoewel degenen die populair zijn misschien lijken alsof de markt verzadigd is, is er nog steeds een kans voor iedereen om te slagen. Er zijn vacaturesites die niet bepaald professioneel zijn en die uw informatie op verschillende manieren kunnen misbruiken zonder dat u er legitiem werk voor terugkrijgt.
Een andere ruimte om op uw hoede te zijn, is 'inhoudsmolens'. Inhoudsmolens zijn sites die werk lijken te bieden, maar hun doel is om grote hoeveelheden inhoud te pompen tegen minimale kosten. Dit ontneemt schrijvers niet alleen het kiesrecht, maar ondermijnt ook de industrie. Massa's schrijfwerk van lage kwaliteit produceren tegen onder redelijke lonen, schept slechte verwachtingen voor klanten en vervuilt de online sfeer met onnodige witte ruis.
Streef er altijd naar om hoogwaardige, waardevolle schrijf- en onderzoeksindustriestandaarden voor prijzen te produceren.
Getuigenissen
Tevreden klanten zijn je beste pleitbezorgers. Als je samenwerkt met iemand die houdt van wat je hebt gemaakt, aarzel dan niet om een testimonial te vragen. Door getuigenissen op uw website te plaatsen (bij voorkeur een paar op de startpagina) en zelfs op geschikte socialemediakanalen, laat u potentiële klanten zien dat niet alleen u denkt dat u een geweldige schrijver bent, maar ook anderen.
Mensen laten zich veel meer leiden door de mening van anderen, vooral degenen die ze kennen, maar ook degenen die ze niet kennen. Doe hier uw voordeel mee en laat uw getuigenissen mond-tot-mondreclame voor u worden.
Aanbevolen online platforms voor freelance schrijvers
Er zijn veel handige platforms om op te letten als freelanceschrijver. Sommige zijn louter informatiebronnen en kunnen u op de hoogte houden van gebeurtenissen in de branche. Anderen zijn gebieden waar u werk kunt vinden of inzicht kunt krijgen in waar mensen in uw branche naar op zoek zijn.
- BloggenPro- Softwarenieuws bloggen en tips hoe u als professional kunt bloggen en dat er ook regelmatig een vacaturesite wordt bijgewerkt
- De schrijverzoeker- SEO-gericht contentmarketingbureau dat altijd op zoek is naar schrijvers in elke niche
- Verdien je brood met schrijven- Praktische hulp voor freelance schrijvers
- Creatieve opstand- Biedt tutorials, blogposts en gratis cursussen over het schrijven van inhoud
- Inkwell-redactie- Hub van schrijfadvies
- Veelgestelde vragen over freelancers- Uitstekende blogs over de branche en hoe u kunt slagen
- Wees een freelance blogger- eBooks, blogs en andere bronnen uit de branche, evenals een downloadbare lijst met publicaties die betalen voor schriftelijke bijdragen
- Het schrijfleven- Praktisch advies over freelancen en publiceren van een reeks succesvolle freelancers
- Instituut voor contentmarketing- Grote bureaus die op zoek zijn naar freelance schrijvers
- Freelance Schrijvers Den- Gemeenschap die schrijfevenementen, cursussen en bronnen organiseert, evenals discussiefora
- Problogger- Meer dan 8.000 posts met blogadvies, tips, uitgebreide tutorials en een jobboard
- tekstmakelaar-Functieboard met 10.000 contentverzoeken per maand
- Freelance Schrijven -Vacaturebank, schrijfhulpmiddelen en schrijfwedstrijden om de ervaring te stimuleren
- Wie betaalt schrijvers?- Huidige tarieven publicaties betalen voor inhoud om industriestandaarden te helpen begrijpen
- Sociale media - Er zijn zoveel manieren om werk op sociale media te vinden. We bedoelen niet alleen posten op je persoonlijke profielen, maar als je een goed netwerk hebt, kan dit werken. Stel professionele profielen op en gebruik de platforms waar uw ideale klanten zich kunnen bevinden. Als je een Instagram-ondertitelschrijver wilt worden, maak dan een professioneel Instagram-profiel aan waarin je je vaardigheden laat zien.
Sommige andere platforms, waaronder deze, zijn goede plekken om te beginnen. Houd lage tarieven in de gaten en zorg ervoor dat u uzelf, uw tijd en uw werk op de juiste manier waardeert.
Aanbevolen tools voor freelance schrijvers
- Bewerken -GrammaticaalofHemingway
- Auteursrechtvrije bron van afbeeldingen -UnsplashofPexels
- Hulpmiddelen voor beeldbewerking -LichtkamerofPixlr X
- Leer SEO -MozofNel Patel
- communicatie -slapofMicrosoft Teams
- Taak beheer -Klik op,AsanaofTrello
- Betaald worden door buitenlandse klanten -TransferWisegrenzeloze rekening
- Documentbewerking voor meerdere gebruikers -Google documenten
- Facebook- en Instagram-advertenties begrijpen -Facebook-blauwdruk
Laatste tips om freelanceschrijver te worden
Gestelde doelen
Schrijven kan vaak een ruimte zijn waar het een uitdaging is om tastbare doelen te vinden. Zowel verheven als kleinschalige doelen zijn echter belangrijk om het schrijfpad te bepalen dat u hoopt te volgen. Als je op een dag voor Vogue wilt schrijven, moet je vanuit dat doel terugwerken om vast te stellen hoe je daar kunt komen.
Voor anderen kan het betekenen dat je één persoonlijke blogpost per week moet schrijven om consequent te blijven creëren. Of om doorlopende, betalende klanten te vinden. Wat het ook is, het is belangrijk om die op papier te zetten en jezelf ook een tijdlijn te geven. Hiermee worden louter ambities omgezet in daadwerkelijke doelen.
Heb een routine
Als freelancen nieuw voor je is, kan het een uitdaging zijn om in een routine te komen. Dit is erg belangrijk om vast te stellen, omdat het gemakkelijk kan zijn om al uw 'vrije tijd' u te laten afleiden van deadlines. Je routine hoeft geen standaard 9-5-schema te zijn als dat niet voor jou werkt. Dit gezegd hebbende, weten wat u moet bereiken en wanneer zal de stress van uw proces verminderen.
Het is slim om een van de vele beschikbare projectbeheertools hier te gebruiken om uw werklast voor u neer te leggen en taken in hun kalenderfuncties te plaatsen om uzelf verantwoordelijk te houden. Enkele handige gratis tools voor beginners zijn:
- Trello
- Asana
- Klik op
- maandag. com
Zoek uit wat u bereid bent te betalen
Dit is iets waar alle nieuwe freelanceschrijvers mee worstelen. Er zijn zoveel manieren om betaald te worden: per project, per woord, per totaal aantal woorden, per uur, per contentstijl. Wat belangrijk is, is om een tarief te vinden dat u prettig vindt om aan klanten te citeren en u eraan te houden.
Het vinden van de 'sweet spot' kan een uitdaging zijn, maar als je jezelf te laag prijst, werk je jezelf heel snel in een burn-out. Als je jezelf te hoog prijst, kan het zijn dat je niet zoveel projecten binnenhaalt als nodig is.
Doe wat onderzoek naar industriestandaarden en voor anderen in uw kennisgebied. Houd er rekening mee dat de beloningstarieven enorm variëren van land tot land en ook door het ervaringsniveau.
Houd uw tijd bij
Als schrijver is het heel gemakkelijk om de tijd uit het oog te verliezen. Het vinden van een tijdregistratie-app kan een zeer nuttige manier zijn om manieren te vinden om efficiënter te werken. Als je twee uur aan een klant citeert om 2000 woorden te schrijven, maar herhaaldelijk het gevoel hebt dat je tijd tekort komt... misschien kost het je veel meer dan twee uur.
Tijdregistratie is beschikbaar op veel projectmanagementtools. Als het niet is ingebouwd in een programma dat u gebruikt, kunt u een aanvullende service gebruiken, zoalsClockifyofOogst.
Pitch continu
Als je bord vol is, is het gemakkelijk om van de baan te raken en te stoppen met het pitchen van je ideeën. Je hebt het tenslotte al superdruk. Maar tenzij al je tijd vol zit met doorlopende maandelijkse contracten, zullen de huidige projecten waaraan je werkt aflopen en zul je blijven klauteren.
Maak in plaats daarvan tijd vrij in uw agenda om ideeën te pitchen of proactief op zoek te gaan naar meer projecten met potentiële nieuwe klanten. Deze eenvoudige stap voorkomt dat je het gevoel hebt dat je de hele tijd in een achtbaan met werkdruk zit.
Doe je onderzoek
Fijn dat je een goede schrijver bent. Verhalen vertellen is een essentiële vaardigheid, maar voor veel soorten freelanceschrijvers moet dit worden ondersteund door grondig onderzoek.
Onderzoek uw klanten grondig, begrijp hun stem en toon (ze zouden dit ook aan u moeten kunnen geven). Je moet dan grondig onderzoek doen naar het onderwerp waarover je gaat schrijven. Als je een feit vermeldt, link dan altijd naar de bron. En controleer uw bronnen op basis van ander onderzoek. Voeg in een wereld van verkeerde informatie niets toe aan het lawaai. Dit zal u als een geweldige schrijver bij uw klanten vestigen.
Ga altijd door met het verbeteren van je schrijfvaardigheid
Het maakt niet uit hoe goed je denkt dat je bent, er is altijd ruimte voor verbetering. Zelfs Shakespeare had wat tips kunnen nemen. Blijf nieuwe vaardigheden leren buiten het werk van uw klant om. Er zijn tal van cursussen en boeken waar je je hart aan kunt ophalen, maar een van de beste manieren om je te ontwikkelen, is door het werk van anderen te lezen.
Ga op zoek naar degenen in hetzelfde vakgebied die bereiken wat u wilt bereiken, of dat nu droomklanten zijn, publicaties of degenen met de schrijfstijl waarnaar u streeft. Consumeer zoveel mogelijk van hun werk en je zult snel hun eigenschappen beginnen te begrijpen.
Conclusie
Freelance schrijven is een geweldige carrière als je een passie voor woorden hebt. Er zijn zoveel wegen en opties voor u beschikbaar om succes te vinden in deze branche.
Beginnen als freelancer kan moeilijk zijn, omdat er zoveel vrijheid is en sommigen het misschien overweldigend vinden. Maar met de juiste tools en wat toewijding is freelance schrijven zeer veelzijdig en lonend werk.
FAQs
Hoe word je een freelance schrijver | Awin? ›
Wat moet een freelance schrijver kunnen? Als freelance schrijver hoef je geen specifiek diploma voor te leggen, maar de meesten volgden wel een taalrichting. Denk aan journalistiek, Germaanse of Romaanse talen, vertaler, communicatiewetenschappen, noem maar op. Taalvaardigheid is een absolute vereiste.
Hoe word je freelance schrijver? ›Er zijn vele manieren om als freelance tekstschrijver, redacteur of copywriter aan de slag te gaan. Veel aankomend schrijvers volgen eerst een relevante HBO of universitaire opleiding, gericht op taal, media of communicatie. Of ze halen hun diploma tekstschrijver bij de opleiding journalistiek.
Hoeveel verdient een freelance schrijver? ›Het salaris van een freelance tekstschrijver begint bij € 2.000 per maand. Het beroep freelance tekstschrijver is een variant van het beroep Tekstschrijver allround. Het salaris van Tekstschrijver allround ligt gemiddeld op € 2.750 bruto per maand.
Wat is het uurtarief van een tekstschrijver? ›Grofweg tussen 40 en 95 euro. Niet gek, want je hebt startende schrijvers die wat te bewijzen hebben en ervaren copywriters, die vaak hele of halve communicatieadviseurs zijn. Volgens de Tarievenmonitor waren in 2020 de meest gehanteerde uurtarieven 80 en 85 euro exclusief btw.
Hoe begin je als freelance journalist? ›Laat je goed informeren
Als je gaat freelancen is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel verplicht. Je krijgt een map met informatie mee, maar de KvK organiseert ook een gratis startersdag, webinars en cursussen over je ondernemingsplan, belastingen en mogelijke risico's.
Wat verdient een auteur aan een boek? Schrijvers die bij een uitgeverij een boek uitbrengen, verdienen per verkocht boek gemiddeld 8% tot 12% van de verkoopprijs, ook wel royalty's genoemd. Als de verkoopprijs van een boek € 20,- is, levert dat de auteur dus tussen de € 1,60 en € 2,40 per verkocht boek op.
Kan je leven als schrijver? ›Kan een mens daarvan leven? Nee. Verreweg de meeste literaire schrijvers en hun uitgevers knijpen in hun handen bij verkochte oplages van tweeduizend stuks. Daar verdient een schrijver nog geen 4.000 euro aan.
Hoeveel vraagt een freelancer per uur? ›Freelance tarieven voor 2022 in euro volgens Unizo
Het merendeel van de freelancers vraagt tussen de €51 en €90 per uur. Vooral consultants vragen meer dan €90 per uur.
10% voor een roman
Dit zijn de zogenaamde auteursrechten. Welk percentage hij per boek krijgt, is contractueel bepaald en varieert naargelang de uitgever: in theorie bedraagt het 10% voor een roman, 5% voor een kunstboek, dat normaliter duurder is.
Belastingvrij bijverdienen
Voor 2022 is dit bedrag €8700. Hier hoef je dus geen belasting over te betalen. Is je inkomen lager dan €8700? Dan mag je dus 'zwart geld verdienen' en betaal je geen belasting.
Hoeveel verdient een freelance copywriter per uur? ›
Gemiddeld variëren de tarieven van 30 euro per uur voor freelance telemarketing, over 50 euro voor freelance copywriters tot 70 euro per uur voor freelance IT'ers, coaches en fotografen. Door vergelijking kan je zien of jouw gewenste uurtarief in de lijn ligt van wat gangbaar is binnen jouw sector.
Hoeveel verdien je met copywriting? ›Salaris Copywriter
Een Copywriter in Nederland verdient gemiddeld € 3.145 bruto per maand. Salarissen variëren van € 2.675 (laag) tot € 3.620 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Teksten redigeren tot 2000 woorden: ca 15 minuten = € 17,50; Teksten redigeren tussen de 2000 – 5000 woorden: ca 30 – 45 minuten = € 35,- – € 52,50; Teksten redigeren meer dan 5000 woorden: afhankelijk van de opdracht, in overleg 'fixed price' mogelijk – minimaal 1 uur, minimaal € 70,.
Kun je zomaar freelancer worden? ›Iedereen kan voor zichzelf beginnen. Het begint meestal met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel (KvK), maar dit hoeft niet altijd. Sommige zzp'er starten parttime met ondernemen, naast een vaste baan in loondienst. Je kunt je eerste stappen als freelancer zetten zonder KvK-inschrijving.
Hoe schrijf je je in als freelancer? ›Schrijf je in als freelancer bij de KVK. Weet je wat je wilt en hoe je dat wilt bereiken? Maak dan een afspraak bij de Kamer van Koophandel om je (eenmans)zaak fysiek te maken. Eigenlijk kan iedereen beginnen met freelancen; een inschrijving is immers zo gedaan.
Wat hou je over als freelancer? ›Als zelfstandige betaal je op je netto omzet 25% (22% wettelijk verplicht +3% (afhankelijk van je gekozen sociale verzekeringsfonds) RSZ bijdragen. Van elke 100 euro blijft er dan nog 75 euro over. Van dit bedrag gaan vervolgens de belastingen af.
Wat doet een freelance schrijver? ›Een freelance schrijver of copywriter verdient zijn brood met schrijfklussen voor verschillende opdrachtgevers. Hij werkt als zelfstandige of zzp'er (in Nederland) in opdracht van meerdere klanten. Die schakelen hem soms eenmalig in, maar evengoed op projectbasis of voor een langetermijnsamenwerking.
Wat heb je nodig om schrijver te worden? ›De Schrijversvakschool biedt een vierjarige deeltijdopleiding voor aspirant-schrijvers. Het programma omvat vijf genres: proza, poëzie, toneel, scenario en essay. Daarnaast zijn er lessen schrijftraining, waarin uiteenlopende aspecten van de schrijfkunst worden beoefend en onderzocht.