Hoe word je een contentschrijver | Een inleiding tot het schrijven van inhoud - FutureLearn (2023)

Ontdek alles wat u moet weten over het schrijven van inhoud, inclusief hoe u aan de slag kunt in de branche.

We consumeren (en creëren) allemaal dagelijks content. Websites, blogposts, video's, e-mails, posts op sociale media en vergelijkbare digitale formaten zijn allemaal soorten inhoud. In veel gevallen zal een inhoudschrijver een hand hebben bij het maken van dergelijke inhoud. In dit artikel geven we een inleiding tot het schrijven van inhoud.

Naast wat de rol van contentschrijver inhoudt, onderzoeken we ook de verschillende soorten content die ze kunnen produceren, hoe ze deze schrijven en hoe je aan de slag kunt als contentschrijver.

Wat is inhoud schrijven?

Laten we beginnen met de basis: wat is het schrijven van inhoud? Op het gebied van digitale marketing is het schrijven van inhoud het proces van het produceren van inhoud, vaak voor marketingdoeleinden. Hoewel je deze definitie zou kunnen associëren met zaken als blogposts en bestemmingspagina's van websites, kan het ook elke vorm van inhoud omvatten die moet worden gepland, geschreven en bewerkt.

Contentschrijvers schrijven vaak blogposts en webpagina's, maken posts op sociale media en e-mailmarketing en werken zelfs aan persberichten en video- of audioscripts. Het is een gevarieerd veld dat veel verschillende gebieden van digitale marketing raakt.

Copywriting versus inhoud schrijven

De verschillen tussen copywriting en het schrijven van inhoud kunnen variëren, afhankelijk van wie je het vraagt. Vaak overlappen de twee disciplines elkaar en veel schrijvers treden op als zowel copywriter als contentschrijver. Dus wat is het verschil?

Copywriters richten zich meestal op het overtuigen van lezers en het verkopen van een merk. Het is vaak een verkorte vorm en verschijnt op advertenties, producten, taglines en vergelijkbare soorten marketingteksten. Inhoud heeft over het algemeen de neiging om een ​​langere vorm te hebben, waarbij de nadruk ligt op het informeren, opleiden of entertainen van lezers.

Waarom is het schrijven van inhoud belangrijk?

U kunt waarschijnlijk al enkele handige manieren bedenken waarop geschreven inhoud kan worden gebruikt. Maar waarom is dit een niche die speciale vaardigheden vereist? Hoewel het waar is dat iedereen kan schrijven, is het niet genoeg om alleen maar woorden op een pagina te zetten. Contentschrijvers en copywriters moeten iets overtuigends, origineels, boeiends en uiteindelijk goed geschreven maken.

De voordelen van het produceren van dergelijke inhoud van hoge kwaliteit zijn talrijk, en we hebben hieronder enkele voorbeelden uitgekozen waarom:

Het geeft je iets om op de markt te brengen

Content vormt de ruggengraat van elk digitaal marketingkanaal. Of het nu gaat om korte tekst die wordt weergegeven op advertenties, productpagina's of berichten op sociale media, of om uitgebreide inhoud op blogs en whitepapers, boeiende woorden kunnen op veel manieren worden gebruikt.

Dit blogbericht over het schrijven van inhoud verschijnt bijvoorbeeld kort na publicatie op de resultatenpagina's van zoekmachines. Het kan ook voorkomen in een zorgvuldig samengesteld bericht op sociale media of in een kopie in een van onze e-mails. We zouden het zelfs kunnen opnemen als onderdeel van onze PPC-activiteit (pay-per-click advertising).

Hopelijk vinden degenen die het lezen het boeiend en informatief en willen ze er misschien zelfs meer over wetenhet beheersen van de digitale marketingstrategiemet onze ExpertTrack.

Het helpt bij SEO

Een van de centrale pijlers van elke marketingstrategie is zoekmachineoptimalisatie. In wezen wilt u ervoor zorgen dat mensen die zoeken naar trefwoorden die verband houden met uw bedrijf, u online kunnen vinden.

Zoals we hebben onderzocht in onze SEO-gids, zorgt ervoor dat uw inhoud is geoptimaliseerd voor zoekmachines, uw website uiteindelijk populairder wordt en leidt tot meer zakelijk succes. Wanneerhet creëren van geweldige online content, moeten de principes van SEO altijd een rol spelen, zodat uw schrijven zichtbaar is voor degenen die het relevant vinden.

Als je wiltleer meer over SEO, kunt u onze ExpertTrack bekijken die de basis van de praktijk volgt tot en met hoe u deze winstgevend kunt maken.

Het vestigt je merk

Hoewel u en uw bedrijf misschien weten dat u experts bent in uw vakgebied, hebben uw potentiële klanten of klanten misschien niet dezelfde perceptie. Door hoogwaardige en informatieve inhoud te produceren, kunt u uw merk als leiders in uw branche vestigen.

Door te bewijzen dat u een expert bent in uw vakgebied, krijgt u een gezaghebbende stem, wat helpt om vertrouwen op te bouwen en nieuwe klanten te stimuleren. Nogmaals, het schrijven van inhoud speelt een grote rol in deze strategie. Je kunt erachter komenhoe een merk op te bouwendat is sociaal gedreven met onze online cursus.

Het helpt je om nieuwe mensen te bereiken

Iedereen geniet van goede inhoud. Of hetvertelt een verhaal, spreekt tot uw verbeelding, of leidt u door de principes van een nieuwe vaardigheid, het kan inspireren en onderwijzen. Het is ook het soort dingen dat mensen delen en waarmee ze bezig zijn.

Content die wordt gedeeld, bereikt nieuwe mensen, vergroot de bekendheid van het merk van uw bedrijf en vergroot uw publiek. Evenzo zal goed geschreven inhoud die op specifieke zoekwoorden is gericht, nieuwe mensen bereiken via de resultaten van zoekmachines.

 • Universiteit van Leeds Hoe u geweldige online inhoud maakt 2 weken

  Zakelijk & Management, Creatieve Kunsten & Media

 • Good-Loop sociale impact in het bedrijfsleven: hoe u een merk opbouwt dat ertoe doet 2 weken

  Bedrijfsmanagement

 • Ravensbourne University London Digital Marketing: verhalen vertellen in het nieuwe communicatielandschap 2 weken

  Creatieve Kunsten & Media, Business & Management

Soorten content schrijven

In het hele artikel tot nu toe hebben we verschillende manieren genoemd om schriftelijk te communiceren. Laten we er enkele in meer detail bekijken om erachter te komen wat er precies wordt vereist van dit soort schrijven:

 • Bloggen. Blogs zijn vaak een centraal onderdeel van een sterke contentstrategie. Ze kunnen worden gebruikt om een ​​verscheidenheid aan ideeën met betrekking tot uw vakgebied te communiceren. Blogs zijn over het algemeen minder verkoopgericht en meer een manier om merkautoriteit en bekendheid op te bouwen.
 • E-mails. Een ander belangrijk gebied van contentstrategie isemail reclame. Er zijn weinig betere manieren om uw klantenbestand te bereiken dan met een goed geschreven e-mail die betrokkenheid bij uw bedrijf aanmoedigt.
 • Sociale media.Sociale kanalenvereisen dat een schrijver gebruikmaakt van wat actueel is en communiceert in en over verschillende media. Deze schrijfstijl moet over het algemeen beknopt zijn en zich onderscheiden van de massa.
 • Advertentie- en verkoopexemplaar. Of het nu gaat om gedrukte of digitale advertenties, verkoopexemplaren moeten overtuigen en overtuigen. Nogmaals, beknoptheid vormt de kern van deze schrijfstijl, en een goede copywriter kan een verhaal vertellen en emoties oproepen met slechts een paar woorden.
 • Productinhoud. Het verkopen van producten en diensten vereist een unieke reeks schrijfvaardigheden. U moet een balans vinden tussen verkoopteksten en SEO en verhalen vertellen.
 • witte papieren. Het schrijven van een whitepaper vereist een diepe duik in een specifiek onderwerp, vaak in technische details. Het doel is om lezers op te leiden en te laten zien hoe een probleem wordt opgelost.
 • Merk journalistiek. Dit type content schrijven richt zich op het vertellen van verhalen over een merk. Dit kunnen formats zijn zoals persberichten, klant- of merkverhalen en zelfs interne communicatie.

Wat doet een contentschrijver?

Zoals je ziet is dit een afwisselende functie qua werkdruk. Maar als we zouden kijken naar de functieomschrijving van een contentschrijver, wat zou dat dan inhouden? Veel zou natuurlijk bedrijfs- of branchespecifiek zijn. We hebben echter enkele van de belangrijkste elementen uitgekozen die kunnen voorkomen in de taakomschrijving van een contentschrijver:

Plan

Contentmarketing maakt vaak deel uit van een bredere strategie. Een goede inhoudschrijver zal vanaf de planningsfase bij een project worden betrokken en begrijpt de opdracht, het publiek en het doel van de inhoud.

Ze kunnen betrokken raken bij het plannen van de bredere campagne, rekening houdend met de reikwijdte en impact van een project, de exacte inhoud die nodig is en wat er naar verwachting zal worden bereikt. Ze zullen ook elk stuk geschreven inhoud plannen, mogelijk onderzoek doen naar trefwoorden, best practices en meer details over het onderwerp.

Schrijven

Contentschrijvers zullen het grootste deel van hun tijd besteden aan het schrijfproces. Nogmaals, de hoeveelheid werk hangt af van de branche, het bedrijf en de reikwijdte van elk project. Sommige opdrachten zijn misschien een paar honderd woorden, andere een paar duizend of meer.

Als schrijver kun je de ene dag urenlang piekeren over een paar woorden zorgvuldig samengestelde tekst, terwijl je de volgende dag een stuk van een essay schrijft. U zult waarschijnlijk ook verschillende versies moeten opstellen en een bewerkings- en goedkeuringsproces moeten doorlopen voordat uw werk klaar is om te publiceren.

Bewerking

Hoewel het bewerken van je eigen werk belangrijk is, is de kans groot dat je ook het werk van andere schrijvers proefleest. Behalve dat je rekening houdt met elementen als spelling, interpunctie en grammatica, werk je waarschijnlijk ook met een stijlgids en tone-of-voice-document.

Een kenmerk van goede inhoud is de kwaliteit en nauwkeurigheid van uw werk. Het is altijd van vitaal belang om een ​​tweede (en soms derde) paar ogen op de inhoud te hebben voordat je deze live in de wereld zet. Evenzo kan het vernieuwen van bestaande inhoud een belangrijke rol spelen bij SEO, wat betekent dat u mogelijk het werk van anderen moet controleren en bijwerken.

Beoordeling

Uiteindelijk wil je weten hoe succesvol je werk is. Contentschrijvers en copywriters dienen minimaal eenbasiskennis van data-analyseom de effectiviteit van hun schrijven te beoordelen.

Als het gaat om het beoordelen van wat heeft gewerkt en wat niet, zijn er vaak een paar statistieken waarmee u rekening moet houden. Op sociale media meet je misschien betrokkenheid, op een blog, organisch verkeer. Evenzo kunt u voor producten rekening houden met conversiepercentages en voor advertenties met klikfrequenties.

 • De Open UniversiteitStart met het schrijven van fictie8 weken

  Creatieve kunst en media, literatuur

 • Universiteit van Leeds Online leren: communiceren en samenwerken 2 weken

  Studievaardigheden

Hoe een contentschrijver te worden

 1. Schrijven
 2. Vind je niche
 3. Ervaring opdoen
 4. Ontwikkel vaardigheden voor het schrijven van inhoud

Als het leven van een schrijver aantrekkelijk klinkt, vraag je je waarschijnlijk af hoe je aan de slag kunt als contentschrijver. Gelukkig zijn er meerdere routes naar dit soort schrijven. Veel mensen beginnen binnen een marketingteam bij een organisatie. Als u er echter zelf op uit wilt trekken, onze gids ophoe een freelance schrijver te wordenzal van pas komen.

Hieronder zullen we enkele manieren onderzoeken waarop u kunt beginnen met het schrijven van inhoud:

Schrijven

Veel mensen streven ernaar om schrijver te worden. Er zit tenslotte een zekere romantiek in. Veel van deze mensen schrijven echter niet echt, wat een echt probleem kan zijn. Het kost veel uren om iets onder de knie te krijgen, en schrijven is daarop geen uitzondering. De meerderheid van de mensen kan op een redelijk niveau schrijven, maar het kost tijd en moeite om goed te worden.

Je zou kunnen beginnen met het schrijven van je eigen blog. Het kan letterlijk alles zijn wat je kiest, zolang je maar regelmatig schrijft en oefent. U kunt terwijl u dit doet ook leren over enkele van de andere aspecten van digitale marketing.

Er zijn ook andere manieren om te oefenen met schrijven. DeBriefjes van één minuutTwitter-pagina is een leuke manier om uw spel met advertentieteksten te verbeteren. Zelfsbeginnen met het schrijven van fictiekan je helpen om in de stemming te komen.

Vind je niche

Veel contentschrijvers en copywriters werken aan een breed scala aan onderwerpen en werken vaak samen in een marketingteam. Het is echter niet ongebruikelijk dat schrijvers een bepaald specialisatiegebied hebben.

Of het nu gaat om het maken van overtuigende advertentieteksten, deelbare posts op sociale media of boeiende en informatieve blogposts, een focus kan je helpen je vaardigheden op deze gebieden aan te scherpen. Nogmaals, je kunt aan veel van deze vaardigheden werken.

Ervaring opdoen

Het klassieke dilemma is dat je geen baan kunt krijgen zonder ervaring, maar ook geen ervaring kunt opdoen zonder baan. Er zijn verschillende manieren om dit te omzeilen. De eerste is om voor jezelf een werkportfolio op te bouwen dat je kunt delen met potentiële werkgevers. Deze voorbeelden van je werk kunnen mock-ups zijn van advertenties, blogposts die je zelf hebt geschreven of ideeën voor campagnes op sociale media.

Bovendien hoef je niet eens te beginnen als schrijver. Veel marketingrollen sluiten mooi aan bij schrijfervaring, waardoor je de kans krijgt om waardevolle ervaring met marketing op te doen voordat je als schrijver aan de slag gaat.

U kunt bijvoorbeeld beginnen met onzeExpertTrack over de basisprincipes en praktijk van CRMom je voor te bereiden op een CRM-rol en vervolgens te werken aan je schriftelijke communicatie- en betrokkenheidsvaardigheden.

Ontwikkel vaardigheden voor het schrijven van inhoud

 • Communicatie. U moet ideeën effectief en aan een breed publiek overbrengen.Communicatie en samenwerkingvaardigheden kunnen hierbij een belangrijke rol spelen.
 • Probleemoplossing. Creatieve probleemoplossende vaardigheden zijn van onschatbare waarde in elke rol, en schrijvers vormen daarop geen uitzondering.
 • Onderzoek. Het vermogen om details te vinden en te verifiëren is een sleutelrol voor elke goede schrijver. Werken aaneen project onderzoekenkan u helpen om tot de kern van een probleem te komen.
 • Aanpassingsvermogen. Je moet veerkrachtig en flexibel zijn als contentschrijver, en ervoor zorgen dat je je focus kunt veranderen en aan meerdere projecten tegelijk kunt werken.

Als je contentschrijver wilt worden, is het handig om te werken aan enkele van de belangrijkste vaardigheden die we tot nu toe hebben genoemd. Naast je schrijfvaardigheid, wil je misschien ook overwegen om aan de vaardigheden te werken die we hier hebben beschreven.

  Laatste gedachten

  Hopelijk heeft onze inleiding tot het schrijven van inhoud je wat ideeën en inspiratie gegeven om aan de slag te gaan. Dit is een diverse rol die je de kans geeft om in veel verschillende gebieden en industrieën te werken, en het kan zeer de moeite waard zijn.

  De sleutel om aan de slag te gaan is om je te concentreren op het aanscherpen van je schrijfvaardigheid en het opdoen van zoveel mogelijk ervaring en bekendheid. Het kan echter ook nuttig zijn om enkele van de andere grondbeginselen van marketing te leren.

  Top Articles
  Latest Posts
  Article information

  Author: Rueben Jacobs

  Last Updated: 06/09/2023

  Views: 6256

  Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

  Reviews: 88% of readers found this page helpful

  Author information

  Name: Rueben Jacobs

  Birthday: 1999-03-14

  Address: 951 Caterina Walk, Schambergerside, CA 67667-0896

  Phone: +6881806848632

  Job: Internal Education Planner

  Hobby: Candle making, Cabaret, Poi, Gambling, Rock climbing, Wood carving, Computer programming

  Introduction: My name is Rueben Jacobs, I am a cooperative, beautiful, kind, comfortable, glamorous, open, magnificent person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.