Hoe u uw carrière als freelance copywriter start (2023)

Rond 2007 katapulteerden Don Draper en Mad Men copywriting naar de top van bijna ieders lijst met 'mogelijke carrières', zelfs als ze al een carrière hadden.

Destijds was ik nog maar een 16-jarige homeschooled, bebrilde nerd, die een vroeg semester van de universiteit doormaakte, onderzocht hoe je online geld kon verdienen en fictieboeken schreef.

Maar als ik aan mijn carrière was begonnen en van de show af wist, had ik waarschijnlijk een typemachine gekocht en onderzoek gedaan naar vacatures van reclamebureaus.

De waarheid is dat de levensstijl van een copywriter lang niet zo fantasierijk is als de personages op Mad Men.

Dat betekent echter niet dat dit carrièrepad niet vol zit met creatieve vrijheid, flexibiliteit en af ​​en toe ouderwets.

Dusdoetbetekent het?

Dat brengt ons bij het onderwerp van vandaag. Laten we erin duiken en praten over hoe u uw carrière als freelance copywriter kunt beginnen.

Hoe u uw carrière als freelance copywriter start

Wat is een freelance tekstschrijver?

Hoe te beginnen als tekstschrijver

1. Lees!

2. Word georganiseerd

3. Doe ervaring op

4. Onderzoek

Welk type copywriting is voor jou?

1. SEO (zoekmachineoptimalisatie)

2. Technisch

3. Creatief

4. Marketing

5. Inhoud

Copywriting is een echte baan (vergeet het niet)

Tijd om aan de slag te gaan met freelance copywriting?

Hoe u uw carrière als freelance copywriter start (1)

De levensstijl van een copywriter is lang niet zo fantasierijk als de personages op Mad Men. Leer alles over freelance #copywriting in het echte leven in onze gids. ✍Klik om te tweeten

Wat is een freelance tekstschrijver?

Telkens wanneer ik mijn familie vertelde dat ik in 2011 werk verdiende als "freelance schrijver", moest ik hen eraan herinneren wat het woord "freelance" betekent.

Om de een of andere reden werden ze te veel afgeleid door het 'gratis' gedeelte en gingen ze ervan uit dat het betekende dat ze geen geld verdienden.

Freelance werken betekent werken op contract- of projectbasis. Als freelancer kies je klanten waarmee je wilt werken, bepaal je je eigen tarieven, maak je een planning en houd je jezelf verantwoordelijk.

Freelancen is een van demeest gevraagde soorten werk. Door opdrachten van verschillende klanten aan te nemen, kunt u als copywriter uw portfolio diversifiëren.

Hoe u uw carrière als freelance copywriter start (2)

"Kopiëren" is gewoon een andere term om woorden te beschrijven. Om nog een stap verder te gaan, is kopiëren de geschreven inhoud die wordt gebruikt om een ​​specifiek merk of product op de markt te brengen. Copywriters creëren content voor promotioneel en commercieel gebruik. Copy kan worden gebruikt voor advertenties, websites, billboards, e-mailcampagnes, nieuwsbrieven, noem maar op.

Als freelance copywriter maak je misschien pakkende slogans voor tijdschriftadvertenties of schrijf je een uniek blogartikel dat is geoptimaliseerd voor internet. U bent een geheime verkoper en het belangrijkste hulpmiddel waarmee u werkt, zijn uw woorden.

Een freelance copywriter maakt content voor promotioneel en commercieel gebruik op contract- of projectbasis. ✒️ Je kiest klanten waarmee je wilt werken, bepaalt je eigen tarieven, maakt een planning en houdt jezelf verantwoordelijk.Klik om te tweeten

Hoe te beginnen als tekstschrijver

Gelukkig hoeven freelance copywriters niet te veel te investeren in apparatuur. Het enige dat u nodig heeft, is een computer, internettoegang en Microsoft Word.

Je denkt misschien dat je talent hebt voor pakkende slogans, maar "Got Milk?" is niet in een dag gebouwd.

Net als bij elke andere baan moet je ervaring opdoen om beter te worden. Het belangrijkste verschil voor freelancers is dat je deze kansen moet opzoeken. Met het overschot aan blogs, tijdschriften en zo'n beetje alles op internet is inspiratie makkelijk te vinden.

Hoe u uw carrière als freelance copywriter start (3)

1. Lees!

Een van de beste dingen die je kunt doen om een ​​betere schrijver te worden, is een betere lezer te worden. Vind blogs, websites en tijdschriften die je leuk vindt en abonneer je erop. Ontdek waarom ze zo aantrekkelijk voor je zijn en probeer op deze manier te schrijven.

2. Word georganiseerd

Als freelancer moet je je eigen planning maken. Ik weet het, dit is geweldig, maar het kan ook overweldigend zijn zonder enige strategie. Er zijn een paar manieren om dit aan te pakken, afhankelijk van uw werkstijl. U kunt de klassieke dagplannerroute volgen of een gratis organisatie-app proberen. Het is goed om nu vertrouwd te raken met deze programma's, want de kans is groot dat een van uw klanten ze zal gebruiken om hun schrijfopdrachten te organiseren.

Een geweldige tool die freelancers gebruiken isAsana- dit kan u helpen bij het organiseren van taken, het stellen van deadlines en het bijvoegen van bestanden.

Hoe u uw carrière als freelance copywriter start (4)

3. Doe ervaring op

Ik raad aan om geen betaald project aan te nemen zonder een schrijfportfolio te ontwikkelen. Voor de meeste banen waarop u solliciteert, moet u schrijfvoorbeelden opsturen. Ze willen ook zien dat je werk online of in print hebt gepubliceerd. Als je net begint, kun je je portfolio opbouwen door je eigen blog te starten, onbetaalde optredens voor vrienden en familie aan te nemen en bij te dragen aan websites.

4. Onderzoek

In de kern vereist copywriting dat je een bekwame schrijver bent.

Er zijn echter nog veel meer trends om bij te blijven, afhankelijk van het soort banen dat u aanneemt. Als u bijvoorbeeld een blog van een bedrijf beheert, moet u weten hoe u uw artikel voor zoekmachines kunt optimaliseren. Soms is het niet genoeg om boeiende posts op sociale media te maken. Platforms veranderen voortdurend hun algoritmen die van invloed zijn op hoeveel uw bericht wordt gezien.

Ontdek online tutorials, video's en trainingsmateriaal om u op weg te helpen.

Ik heb een gratis eBook voor het schrijven van SEO, speciaal voor freelancers, marketeers en bureaus.Pak uw exemplaar van mijn spiekbriefje voor SEO-schrijven gratis:

Freelance copywriter zijn begint met vier dingen: een betere lezer worden, je eigen agenda organiseren, ervaring opdoen en de nieuwste online copywritingtrends en tutorials vinden.Klik om te tweeten

Welk type copywriting is voor jou?

Als beginner is het goed om alles te proberen. Naarmate je meer ervaring opdoet, zul je echter onderwerpen vinden waarover je het liefst schrijft. Elk type heeft zijn eigen stijl en doel.

1. SEO (zoekmachineoptimalisatie)

Omvat:Website-inhoud, blogs

Focus:Naast het creëren van inhoud van hoge kwaliteit, moet SEO-copywriting ook de zichtbaarheid van de webpagina verbeteren. Er zijn talloze verschillende technieken om een ​​pagina hoger te laten scoren, maar de beste SEO-copywriters kunnen zoekwoorden, links en oproepen tot actie integreren zonder de leesbaarheid aan te tasten.

2. Technisch

Omvat:Artikelen (web en print)

Focus:Technische copywriting vereist dat je een gebied van expertise hebt. Deze artikelen gaan minder over het maken van een leuk verhaal en meer over het delen van specifieke kennis en onderzoek met je lezers.

3. Creatief

Omvat:Pakkende zinnen voor advertenties, blogs, branding

Focus:Ken je de Kit Kat-jingle nog? Natuurlijk doe je dat omdat het is geschreven om in je gedachten te blijven. Creatieve copywriters proberen hetvertel een verhaalmet hun woorden, waardoor ze perfect zijn voor het ontwikkelen van het imago en merk van een bedrijf.

4. Marketing

Omvat:Billboards, advertenties, e-mails

Focus:Het helpt om een ​​achtergrond in marketing te hebben voor dit soort copywriting. De advertenties, e-mailcampagnes en zelfs billboards die u gaat maken, moeten het publiek beïnvloeden door in hun behoeften te voorzien, zonder te verkoopachtig te klinken.

5. Inhoud

Omvat:Handleidingen, blogs, nieuwsbrieven, sociale media, scripts, billboards

Focus:Als contentschrijver is het goed om te weten over welke onderwerpen je gepassioneerd bent. Content-copywriters ontwikkelen blogs en nieuwsbrieven om meer informatie te geven over een bepaald onderwerp of product. Uw schrijven is bedoeld om eenmalige klanten om te zetten in toegewijde volgers omdat u hen nuttige informatie verstrekt.

Het is niet verplicht om een ​​specifieke niche te kiezen als freelance copywriter. Je wilt jezelf in eerste instantie niet beperken. Natuurlijk zult u merken dat u het leuk vindt om in verschillende stijlen en voor verschillende doeleinden te schrijven. Als dit begint te gebeuren, kun je je concentreren op één gebied om je vaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

Welk type copywriting past bij jou? U kunt kiezen voor SEO (voor blogs en webpagina's), technisch (gidsartikelen, handleidingen), creatief (storytelling, branding), marketing (advertenties) en online content (sociale media, e-mails).Klik om te tweeten

Copywriting is een echte baan (vergeet het niet)

Freelance copywriters verdienen een goed inkomen, maar het vereist veel meer drukte dan een typische baan. Het is goed om je ervan bewust te zijn dat het werk niet altijd consistent zal zijn. Je moet continu op zoek naar nieuwe projecten. Als je als freelance copywriter serieus genomen wilt worden, moet je dat ook serieus nemen.

Net zoals je andere producten gaat promoten, leer jezelf ook te promoten. Het is een goed idee om een ​​website, LinkedIn-pagina en sociale media-accounts te maken die uw nieuwe functie promoten. Dit zijn de perfecte eerste plekken om je werk te posten, te netwerken met andere copywriters en nieuwe klanten te zoeken.

Stel normen voor uw werk.

In tegenstelling tot veel andere banen, kunt u uw eigen tarieven bepalen, wat moeilijk kan zijn, afhankelijk van het type klant waarmee u werkt. Dit is een van de meest verwarrende onderdelen van freelancen. Iedereen gaat rondhet vaststellen van hun tarievenop verschillende manieren. Het kan zijn dat sommige copywriters per woord rekenen, terwijl andere een vast bedrag hanteren.

Hoe u uw carrière als freelance copywriter start (6)

Hoe u uw carrière als freelance copywriter start (7)

Houd bij het bepalen van uw tarieven rekening met uw ervaringsniveau, het type onderzoek dat u gaat doen, de tijd, de waarde van het materiaal, de revisies en de deadline die u krijgt. Het is het gemakkelijkst om een ​​vast bedrag in rekening te brengen voor specifieke soorten schrijven. U kunt bijvoorbeeld $ 30 vragen voor een blogbericht van 500 woorden, inclusief de tijd die u besteedt aan onderzoek. Gemiddeld zou dit ongeveer een uur moeten duren. Met meer ervaring zul je natuurlijk sneller worden in het proces en zullen je prijzen stijgen naarmate je schrijven zich ontwikkelt.

Bij freelancen kunt u uw eigen tarieven bepalen, wat moeilijk kan zijn, afhankelijk van het type klant waarmee u werkt. ️ Sommige copywriters rekenen per woord, terwijl andere een vast tarief hanteren. @JuliaEMcCoy legt meer uit in haar video.Klik om te tweeten

Verschillende soorten copywriting vragen om verschillende tarieven. Onthoud, dit is hoe je je brood verdient. Ook al ben je geen fulltime werknemer, je voorziet klanten van materiaal dat een integraal onderdeel is van hun bedrijf.

Ik vertel hier meer over in mijn video over freelance schrijven:

Tijd om aan de slag te gaan met freelance copywriting?

Eerlijk gezegd, de beste manier om een ​​nieuwe onderneming te starten, is er meteen in te springen.

Hoe meer je schrijft, hoe beter je wordt als schrijver.

Misschien ontwikkel je een jingle voor waterflessen of schrijf je blogs over de nieuwste trends op het gebied van thuis sporten. In het begin kun je banen vinden via LinkedIn, Facebook, Craigslist en Indeed. Je leert zowel het type schrijven waar je gepassioneerd over bent als het type klant waarmee je wilt werken. Schrijftrends zijn constant in beweging, maar een vaardigheid die nooit uit de mode zal raken, is het vermogen om goed te schrijven.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated: 16/12/2023

Views: 6328

Rating: 4.2 / 5 (53 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.