15 tips die freelance schrijvers succesvol maken (2023)

Als ik door Facebook en Instagram scrol, zie ik vaak advertenties van mensen die freelanceschrijvers zijn, die de levensstijl 'overal werken' promoten.

15 tips die freelance schrijvers succesvol maken (1)

De advertentietekst gaat meestal ongeveer zo ⁠—"Zou je willen kunnen werken volgens je eigen schema, waar ook ter wereld? Dat is wat ik deed."

Zoals iedereen, denk ik altijd,"Nou, joh!"

En ik ben niet de enige. Volgens het rapport Freelancing in America uit 2018 van Upwork,het aantal Amerikaanse freelancers is sinds 2014 met 3,7 miljoen toegenomen.

In werkelijkheid,59% van de Amerikaanse bedrijven maakt nu tot op zekere hoogte gebruik van flexibele arbeidskrachten, of dat nu freelancers of externe medewerkers zijn.

Deze statistieken voorspellen veel goeds voor schrijvers die geïnteresseerd zijn in het starten van extern of freelance werk. Dus nu freelance werk steeds populairder wordt, vraag je je misschien af ​​hoe je een succesvolle freelance schrijver kunt worden.

Hieronder bespreken we freelance schrijftips en hoe je als beginner aan de slag kunt.

Schrijftips voor freelancers

 1. Kies een nis.
 2. Communiceer met uw klanten.
 3. Netwerk met andere schrijvers.
 4. Wees online actief.
 5. Schrijf goed gemaakte pitches.
 6. Bestudeer onderhandeling en verkrijg een contract voor elke baan.
 7. Leer bewerken.
 8. Beheers tijdmanagement en organisatievaardigheden.
 9. Verzamel getuigenissen.
 10. Verbeter uw complementaire vaardigheden.
 11. Verzamel resultaten.
 12. Denk aan je werkruimte.
 13. Creëer een merk.
 14. Genereer ideeën.
 15. Vragen stellen.

1. Kies een niche.

Als eenvrijgezelschrijver, kunt u de onderwerpen kiezen waarover u schrijft. In plaats van je net wijd uit te werpen en te schrijven over alles wat je bureau tegenkomt, kun je overwegen dieper in een bepaald onderwerp te duiken.

Allie Decker, een schrijver in het pijlerteam van HubSpot en een succesvolle freelanceschrijver, zegt: "Je kunt niet overal een expert in zijn - je hebt vast wel eens van de term 'Master of None' gehoord. Schrijven binnen een niche maakt ook schrijfprojecten gemakkelijker in de loop van de tijd terwijl u uw expertise opbouwt."

Als u bijvoorbeeld geïnteresseerd bent in schrijven voor marketingbedrijven, kunt u zich specialiseren in schrijven voor kleine bedrijven. Dit geeft u een voordeel wanneer u kleine bedrijven pitcht en maakt het gemakkelijker om inhoud te schrijven aangezien u herhaaldelijk voor een vergelijkbaar publiek schrijft.

Over het algemeen zal het kiezen van een niche je helpen beslissen naar wie je pitches stuurt, welke projecten je aanneemt en welke onderwerpen je uitgebreid wilt bestuderen en onderzoeken.

2. Communiceer met uw klanten.

Als je eenmaal een baan hebt gevonden, is het tijd om aan het werk te gaan. Leg echter niet alleen uw hoofd neer en vergeet de klant.

Aja Frost, een SEO-strateeg bij HubSpot en een succesvolle freelanceschrijver, zegt: "Communiceer vroeg en vaak met uw klanten. Als u ziek of overweldigd wordt en weet dat de kans groot is dat u een deadline mist, ga dan niet radiostilte — vertel de klant wat er aan de hand is. Als je de stad uitgaat en een paar weken niet zult werken, vertel het hem dan niet de dag ervoor — laat het hem een ​​paar maanden van tevoren weten en bied aan hem wat artikelen te sturen van tevoren."

Bovendien merkt Frost op: "Als je vroeg klaar bent (en ze de factuur vroeg stuurt), geef ze dan zo snel mogelijk een seintje zodat ze mogelijke facturen kunnen uitwerken. Je proactiviteit en transparantie zullen ongelooflijk gewaardeerd worden en je bent veel freelancers voor."

Dit soort communicatie maakt uw werk gemakkelijker en kan u helpen een band met uw klanten op te bouwen, zodat ze in de toekomst banen bij u boeken. Daarnaast is heldere communicatie het beste wat je kunt doen voor je reputatie en merk.

3. Netwerk met andere schrijvers.

Hoewel het misschien contra-intuïtief lijkt om als het ware te netwerken met de concurrentie, is dit een uitstekende manier om succes te behalen met freelance schrijven.

Decker zegt: "Het is gezond voor je professionele en persoonlijke ontwikkeling. Ik heb het meeste geleerd over freelancen van enkelen die het al doen, en ik heb genoeg verstandhouding opgebouwd om projecten door te geven waar ze niet de bandbreedte voor hebben. voor. Het is ook leuk om een ​​schijn van 'collega's' te hebben als je alleen werkt, dag in dag uit."

Door te netwerken met andere schrijvers, kunt u op de hoogte blijven van het laatste nieuws en trends in uw niche. Bovendien kunt u informatie delen en leren over hoe u succesvol kunt zijn als freelanceschrijver. De beste persoon om advies te vragen is iemand die de weg heeft bewandeld die jij wilt bewandelen.

Bovendien, als je eenmaal connecties hebt gemaakt, helpt het je merkreputatie en krijg je naamsbekendheid die de meeste freelanceschrijvers niet hebben.

4. Wees online actief.

Om niet te herhalen, maar naamsbekendheid hebben en bekend zijn in uw branche is een van de beste manieren om banen als freelanceschrijver te boeken.

Om dit te bereiken, moet u online actief zijn. U moet bijvoorbeeld een portfoliowebsite hebben met getuigenissen, een blog op uw site schrijven, gastposten op andere publicaties en actief en betrokken blijven op sociale media.

Zodra je een niche hebt gekozen en online begint te posten, zullen mensen je naam beginnen te herkennen. Bovendien kunnen deze dingen ook uw SEO verbeteren en u meer geloofwaardigheid geven, zodat uw naam verschijnt wanneer bedrijven zoeken naar "freelanceschrijvers voor kleine bedrijven.";

5. Schrijf goed gemaakte pitches.

Hoewel de bovenstaande tips je idealiter kunnen helpen banen te vinden via netwerken en online zoekopdrachten, is het net zo belangrijk om op te merken dat je bijna elke dag pitches moet schrijven en contact moet opnemen met bedrijven die goed bij je passen.

Om bedrijven te vinden om te pitchen, kun je vacaturesites bekijken zoalsinhoud,Bloggende profs, ofMediabistro, word lid van Facebook-groepen of netwerk op LinkedIn.

Als je eenmaal een bedrijf hebt gevonden om te pitchen, moet je een goed gemaakt voorstel schrijven dat je verkoopt en zinvol is voor de publicatie. Dit is geen gemakkelijke taak, dus om een ​​succesvolle freelanceschrijver te worden, moet je lerenwat maakt een goed voorstel.

6. Bestudeer onderhandeling en verkrijg een contract voor elke baan.

De grootste fouten die bijna elke freelanceschrijver aan het begin van hun carrière maakt, is dat ze geen contract opstellen en niet weten wat ze waard zijn, dus werken ze voor minder dan zou moeten.

Neem nu het advies en zorg ervoor dat u onderzoek doethoe te onderhandelen over freelancelonen. Zoek het gemiddelde uurtarief, tarief per woord of tarief per project op. Maak een lijst van de voor- en nadelen van de prijsstructuur en beslis wat u in rekening wilt brengen.

Als je eenmaal weet wat je in rekening wilt brengen, kun je met de overhand de onderhandeling aangaan. Als je de deal sluit, is het tijd om een ​​contract op te stellen.

Eigenlijk wil je nooit zonder contract aan een project werken. Een contract geeft u de kans om de reikwijdte van het project te begrijpen en uw grenzen voor de klant te bepalen.

7. Leer hoe u kunt bewerken.

Als freelanceschrijver heb je geen redacteur die elk stuk dat je inlevert, nakijkt. Dit betekent dat je de kunst van het zelf bewerken moet leren.

Dit is bijvoorbeeld mijn schrijf- en bewerkingsproces:

 1. Schrijf zonder oordeel:Als je je stukken schrijft, zet dan de hoed van de redacteur af en schrijf gewoon.
 2. Bewerken voor spelling, grammatica en zinsbouw:Nadat je het stuk hebt voltooid, leg je het een paar uur of een dag of zo opzij als je kunt. Zoek vervolgens bij uw eerste bewerking naar spel- en grammaticafouten. Zorg er bovendien voor dat de zinnen correct zijn gestructureerd.
 3. Bewerken voor stijl:Het kan zijn dat uw klant zich houdt aan een bepaalde stijlgids. Als ze dat doen, wil je ervoor zorgen dat het stuk in de juiste stijl is geschreven. Zijn de namen, titels, tijden, citaten en beeldbronnen correct ingevuld? Ga door en dubbelcheck.
 4. Bewerken voor opmaak:Ga ten slotte door en zorg ervoor dat het stuk perfect is opgemaakt.

Over het algemeen wilt u overschakelen van de "schrijfmodus" naar de "bewerkingsmodus". Wanneer u aan het bewerken bent, bent u op zoek naar algehele nauwkeurigheid, duidelijkheid en opmaak.

8. Beheers tijdmanagement en organisatievaardigheden.

Om een ​​succesvolle freelanceschrijver te zijn, moet je uitblinken in tijdmanagement en organisatievaardigheden. Als freelancer heb je geen baas of manager die je vertelt wanneer je je concepten moet inleveren of je vakken geeft om af te vinken tijdens het schrijfproces.

Hoewel onafhankelijkheid een van de voordelen is van freelance schrijven, betekent het ook dat je moet overcompenseren voor tijdmanagement.;

Schrijf uw takenlijsten op, houd uw deadlines bij, blijf georganiseerd en probeer altijd vooruit te werken, zodat u kunt profiteren van de freelance-levensstijl (zoals die glorieuze reisdagen).

9. Verzamel getuigenissen.

Nadat je een paar opdrachten hebt gedaan en met genoeg mensen hebt gewerkt die je positieve feedback hebben gegeven, vraag je om getuigenissen.

U kunt getuigenissen op uw site plaatsen of mensen u laten aanbevelen op LinkedIn. Aanbevelingen geven u geloofwaardigheid en helpen potentiële klanten te begrijpen waarom ze met u zouden willen samenwerken.

Om getuigenissen te verzamelen, moet u wat onderzoek doen naar de brief/e-mail die u naar huidige of eerdere klanten stuurt wanneer u om feedback vraagt. De taal die u hier gebruikt, is belangrijk en moet worden afgestemd en gepersonaliseerd voor de klant met wie u contact opneemt.

10. Verbeter uw complementaire vaardigheden.

Als freelanceschrijver kun je niet alleen een goede schrijver zijn. Je moet ook complementair zijnvaardighedenzoals SEO, analyse, marketing of reclame.

Een uitstekende manier om aan de top te blijven, is door cursussen te volgen en artikelen te lezen die betrekking hebben op deze vaardigheden. Deze vaardigheden onderscheiden je van andere freelanceschrijvers die alleen kunnen schrijven en dat niet kunnenartikelen optimaliseren voor resultaat.

Bovendien moet u ook advies van klanten inwinnen als zij u tips geven om uw schrijven te verbeteren. Dit advies kan u helpen uw vaardigheden te verbeteren en u een meer verkoopbare freelancer te maken.

11. Verzamel resultaten.

De beste manier om jezelf te verkopen is met data. Als je eenmaal een stuk hebt geschreven en een goede band hebt opgebouwd met de klant, vraag hem dan om de resultaten van je werk te delen.

Heeft het bedrijf meer e-mailaanmeldingen ontvangen? Hoe was de conversieratio van uw berichten? De doorklikratio? Het bouncepercentage? De tijd op pagina?

Als u gewapend bent met numerieke resultaten voor uw werk, zullen klanten de kans grijpen om u te boeken. Bovendien, hoe succesvoller uw berichten zijn, hoe meer geld u kunt vragen. Zie het als volgt: als een bedrijf $ 3.000 aan inkomsten verdient, zouden ze u waarschijnlijk meer dan $ 150 per blogpost moeten betalen.

12. Denk na over je werkruimte.

Overal werken klinkt als een leuk concept. Als externe medewerker kan ik u echter vertellen dat uw werkruimte een cruciaal onderdeel is van uw productiviteit.

Om een ​​succesvolle freelancer te zijn, moet je leren welk type omgeving voor jou werkt. Heb je natuurlijk licht nodig om productief te zijn? Hoe zit het met licht geluid? Of helemaal geen geluid? Iedereen is anders en bij de meeste banen krijg je geen inspraak in je omgeving.

Gelukkig kun je voor freelancers de tijd nemen om erachter te komen waar je het meest productief zult zijn. Houd er rekening mee dat dit dagelijks kan veranderen. Sommige dagen ben ik het meest productief aan mijn keukentafel. Andere dagen is het het beste als ik in een bibliotheek of coffeeshop ben.;

Uiteindelijk is het van cruciaal belang dat je jezelf leert kennen en nadenkt over je werkruimte als je een succesvolle freelancer wilt worden.

13. Creëer een merk.

Zoals hierboven vermeld, zullen naamsbekendheid en het creëren van een merk u helpen bij het boeken van vacatures en het bekend maken van uw naam.

Het creëren van een merk is een uitstekende manier om te netwerken met andere schrijvers en de banen te krijgen die je wilt.

Om een ​​merk te creëren, moet je ervoor zorgen dat je een niche kiest, een social media-persoonlijkheid kiest en een unieke schrijfstijl hebt waarmee je je onderscheidt van andere freelanceschrijvers. Bovendien is het van cruciaal belang dat u consistent blijft met zowel stem als ontwerp op uw website en sociale mediaplatforms om een ​​gedenkwaardig merk te creëren.;

Als je eenmaal een merk voor jezelf hebt gecreëerd, zul je beginnen te zien dat sommige banen naar je toe komen in plaats van elke dag te moeten pitchen.

14. Genereer ideeën.

Blijf relevant in je niche, zelfs als je momenteel geen baan of opdracht hebt. Bedenk onderwerpen en ideeën waarover je wilt schrijven en werk eraan. Het is altijd een goed idee om sommige artikelen in een backlog te "bewaren" voor toekomstige pitches of gastposts.

Als je continu aan het schrijven bent en met ideeën komt, heb je meer te zeggen als je bedrijven pitcht.

Deze artikelen kunnen u helpen de concurrentie voor te blijven en inkomsten in de toekomst te plannen.

15. Stel vragen.

Als je met een klant begint te werken en je eenmaal een onderwerp hebt, zou je kunnen denken dat je gewoon door kunt gaan en kunt beginnen met schrijven. Dat zou echter geen goed idee zijn, omdat je meer informatie nodig hebt en duidelijk met de klant communiceert over hun verwachtingen.

U kunt hen bijvoorbeeld vragen naar het aantal woorden, SEO, onderwerpen en subonderwerpen, deadline, en of ze al dan niet willen dat u interviews afneemt. Met deze informatie kunt u beginnen met het schetsen van uw artikel en het gemakkelijker maken om te schrijven. Bovendien, als je de juiste vragen stelt, is de kans groter dat je geweldig werk levert dat je zal helpen om weer aangenomen te worden.

Freelance schrijven voor beginners

Als beginner kan het moeilijk zijn om te weten waar je moet beginnen in de wereld van freelance schrijven. Je weet dat je voor een aantal klanten en publicaties gaat schrijven, maar je weet niet goed hoe je aan dat proces moet beginnen.

Hier is een vereenvoudigd overzicht van hoe u aan de slag kunt gaan:

Stap 1: Bouw je merk op:Maak uw website, schrijf uw eigen blogposts, gastpost voor andere publicaties en word online actief. Dit zal u helpen autoriteit op te bouwen in uw niche.

Stap 2: Kies uw loonstructuur:Begrijp dat elke taak anders kan zijn. U moet echter beslissen welke beloningsstructuur voor u werkt: commissie, per project, per woord of per uur.

Stap 3: Registreer uw bedrijf:U kunt uw bedrijf registreren als een LLC en een zakelijke bankrekening openen om uw vermogen te beschermen, of u kunt ervoor kiezen om 1099's van bedrijven te ontvangen en vanaf uw persoonlijke bankrekening te werken.

Stap 4: Uw werkruimte instellen:Nogmaals, dit is een belangrijke overweging. Als je eenmaal hebt besloten om te beginnen met freelancen, richt je je werkruimte in.

Stap 5: Pitch potentiële klanten:Nu is het tijd om aan de slag te gaan. Kijk op vacaturesites of neem direct contact op met de bedrijven. Hoe dan ook, je moet meerdere pitches per dag sturen om aan de slag te gaan.

Stap 6: Breng jezelf op de markt:Promoot altijd uw inhoud om geloofwaardigheid in uw branche te vestigen.

Stap 7: Blijf georganiseerd:Organisatie is de naam van het spel wanneer u voor verschillende publicaties schrijft. Houd deadlines in de gaten en werk altijd vooruit als je kunt.

Freelance schrijven is niet altijd een gemakkelijke en glamoureuze klus, zoals de Facebook-advertenties doen voorkomen. Het vereist veel hard werken, organisatie en doorzettingsvermogen. Als je echter doorzet en werkt met het eindspel in gedachten, zoals die lange wandelingen op de stranden van Saint Tropez, kun je uiteindelijk een merk opbouwen waar bedrijven rechtstreeks naar je toe komen en bereid zijn je te betalen wat je verdient. waard.

Onderwerpen: Freelancen

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated: 06/08/2023

Views: 6379

Rating: 4.7 / 5 (57 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.